Geometria
Nadii : W trójkącie prostokątnym ABC wysokość CD poprowadzona z wierzchołka kąta prostego C podzieliła
przeciwprostokątną na odcinki AD i BD. Wykaż, że a) CD=√BD*AB b) AC=√AD*AB c) BC=√BD*AB
11 cze 16:21
Janek191:

a)
Trójkąty ACD i BCD są podobne, bo mają takie same kąty., więc
| h | | y | |
| = |
| ⇒ h2 = x*y ⇒ h = √x*y |
| x | | h | |
czyli
CD =
√ BD*AD
==============
13 cze 13:35
Jack: wszystkie wynikaja z podobienstwa.
robisz odopowiednie porownania i tyle.
dasz rade!
13 cze 14:20