Iloczyn Skalarny
Marco: Proszę określić typ danych wejściowych i wyjściowych dla operacji iloczynu skalarnego? Jak
symbolicznie zapisać to działanie?
Nie mam pojęcia jak się za to zadanko teoretyczne zabrać mógłby mi ktoś udzielić odpowiedzi i
napisać dlaczego tak?
11 cze 16:09
Marco: Bardzo bym poprosił bo nie rozumiem zabardzo.
11 cze 19:31
jc: bierzemu dwa wektory, otrzymujemy liczbę (ogólniej skalar, czyli element ciała)
11 cze 19:46
Marco: A jak zapisać takie działanie
11 cze 19:47
jc: uv
11 cze 19:50
Janek191:
→
u = [ u1, u2]
→
v = [ v1, v2 ]
więc
→ →
u o v = u1*v1 + u2*v2
11 cze 19:59
jc: Janek, a tak może być (a,b)o(x,y) = ax + by + (ay+bx)/2 ?
11 cze 20:28
g: Mogło by tak być, gdyby współrzędne wektorów były przedstawione w układzie wsp.
z osiami pod katem 60 st.
11 cze 22:53
jc: g 
Tak, w przestrzniach nad R skończonego wymiaru, możemy przyjąć zwyczjanie.
Nad C, tochę poprawiamy: (a,b)o(x,y) = ax* + y*, * oznacza sprzężenie.
11 cze 22:57
jc: chyba okruszek pod b. Powinno być ax* + by*
11 cze 22:58