Rozwinąć funkcje w szereg i obliczyc pochodna
Janusz1212: Wyznaczyć szereg Maclaurina i obliczyć pochodną f(17)(0).
f(x)=x2/(3x2−2).
Nie jestem pewny ale wychodzi mi ∑(−3/4)n*x4n
Czy mógłby ktoś sprawdzić i nakierować?
11 cze 15:55
jc:
| | x2 | | x2 | |
f(x) = x2/(3x2−2) = − |
| U{1 − (3x2 /2) } = − |
| ∑n=0∞ (3/2)n x2n |
| | 2 | | 2 | |
11 cze 15:59
jc: | | x2 | | 1 | |
po drugim znaku = − |
| |
| = |
| | 2 | | 1 − (3x2/2) | |
11 cze 16:07
Janusz1212: Czyli szereg nie wymnażamy jeszcze przez (−x2/2)? Zostawiamy tak?
11 cze 16:07