Ile jest liczb naturalnych mniejszych od 1260, względnie pierwszych z 1260?
Synapse: pomoze ktoś? nie bardzo rozumiem to zadanie.
Ile jest liczb naturalnych mniejszych od 1260, względnie pierwszych z 1260?
11 cze 15:24
g: Dwie liczby naturalne są względnie pierwsze gdy nie mają wspólnych podzielników.
Np. 4 i 15 są względnie pierwsze, mimo że żadna z nich nie jest pierwsza.
11 cze 15:28
Synapse: to wiem, tylko nie umiem obliczyc ile bedzie takich liczb.
11 cze 15:32
jc: Zacząłem tłumaczyć, ale skasowałem. Przeczytaj w Wikipedii o funkji Eulera.
1260 = 4*9*5*7
Szukana liczba = 1260 (1 − 1/2)(1 − 1/3)(1 − 1/5)(1 − 1/7) = 720
11 cze 15:55
Synapse: aaa czyli to eulerem trzeba obliczyc. Dziękuje bardzo :3 Rozwale dzisiejszego rozbójnika :3
NIech ci Bozia w dzieciach wynagrodzi.
11 cze 16:28