grupa
Benny: Niech A=R\{1}. Sprawdź, czy struktura (A, □) jest grupą, jeżeli x□y=x+y−xy dla x,y∊A, jeżeli
tak to czy odwzorowanie czy odwzorowanie f: A∍x→|x|∊R jest homomorfizmem grupy (A, □) w grupę
(R, +)?
Struktura jest grupą, ponieważ spełniona jest łączność działań, istnienie elementu neutralnego
oraz symetrycznego.
Czy jest homomorfizmem?
Homomorfizmem na pewno nie będzie, bo f(x□y)=f(x+y−xy)=|x+y−xy|
f(x)+f(y)=|x|+|y|
f(x□y)≠f(x)+f(y)
Dobrze?
11 cze 14:25
jc: TAK
Dobrze wskazać konkretne x,y, bo np. dla x=y=0 równość zachodzi.
11 cze 14:33
Benny: Zapamiętam
11 cze 14:53