zadanko z rówaniem różniczkowym
XxX: Pan Bogacz wybudował niewielki basen obok swojej willi. Szybko okazało się ze w dnie są
nieszczellnoci którymi ucieka woda. w zwiazku z tym zamontowano system monitorujący, który
automamtycznie dolewał czystą wodę tak aby przez cały czas w basenia było dokładnie 10m3. W
konekwencji stopniowo malało stężenie srodka bakteriobójczego. W momencie w którym osiągnęło
ono poziom 0,9kg/m3 system monitoringu inormował obsługę a ta wrzucała kolejną porcję do
basenu. wiedząc żże obsługa wrzucała co 3 dni (72h) 1 kg środk Bakteriobójczego oblicz z jaką
prędkościa uciekała woda
11 cze 13:12
g:
v=10 m
3 − objętość wody w basenie
x − prędkość uciekania wody [m
3/h] (konwencja x > 0)
b − bieżąca ilość środka bakt. w basenie [kg]
| db | | b*x | |
| = − |
| − chwilowa prędkość ubywania śr.bakt. [kg/h] |
| dt | | v | |
b(t) = b(0)*e
−(x/v)*t
b(0) = 0,9+1 = 1,9
b(72) = 0,9
0,9 = 1,9*e
−(x/v)*72
| | 72*x | |
ln(0,9/1,9) = − |
| itd. |
| | 10 | |
11 cze 16:02
Metis: A wystarczyło usunąć nieszczelność
11 cze 16:13