całki
okiii: oblicz pole ograniczone łukiem y=x2−10x+25, osią ox, osią oy i prostą y=4
11 cze 12:23
g:

S = (7−3)*4 − ∫
37 (x
2−10x+25) dx
11 cze 12:30
okiii: w zadaniu jest podane osią oy, więc to nie będzie pole ograniczone tą osią i pierwszym łukiem
paraboli?
11 cze 12:34
g: Pewnie tak. Mając rysunek na pewno wymyślisz jak to policzyć.
11 cze 13:04
okiii: obliczam to tak, że najpierw jak idziemy od osi y do x=3 mamy pole prostokąta, a potem tego
obszaru ograniczonego prostą x=3 i pierwszym łukiem paraboli. no i nie wiem jak obliczyć pole
tego obszaru

czy odjąć całkę oznaczoną z paraboli od całki prostej czy na odwrót
11 cze 13:07