ROWNANIE macierzowe
-: roziwac rownanie macierzowe AX=B
−4 2 1 4 −4
A= 3 1 −1 −2 B= 2
2 −4 2 −1 1
11 cze 11:52
jc:
−4x+2y+z+4u = −4
3x +y −z −2u = 2
2x −4y +2z−u = 1
X=
t
−t
−2t
2t − 1
t = parametr
11 cze 12:42
-: skad sie wzielo t,−t,−2t,2t−1?
11 cze 12:49
jc: Z rozwiązania układu równań dla
X=
x
y
z
u
11 cze 13:10
-: nadal nie wiem jak to rozwiazac...
11 cze 13:23
jc: Wstawiasz (duże X to cała kolumna)
x
X = y
z
u
Otrzymujesz układ równań.
Rozwiązujesz układ równań.
Czego nie rozumiesz?
11 cze 13:30
-: nie wiem jak ma wygladac ten uklad rownan. w tym na gorze sa 4 niewiadome i 3 rownania
11 cze 13:35
Mariusz:
AX=B
A−1AX=A−1B
IX=A−1B
X=A−1B
tylko tutaj powinieneś sprowadzić układ do postaci Cramera
11 cze 13:44
jc: Potrafisz pomnożyć dwie macierz?
To pomnóż i napisz wynik, czyli iloczyn AX. A potem zajmiemy się rozwiązaniem.
11 cze 13:46
-: ok, zrobie to potem bo wlasnie wychodze, wiec odezwe sie, dzieki
11 cze 13:49
Mariusz:
−4 2 1 −4−4t
A= 3 1 −1 B=−2+2t
2 −4 2 1+t
11 cze 13:53
jc: Mariusz, w ten sposób dajesz schemat, który nie zawsze zadziała.
Przykład:
[1 1 1 ] [x] = [1]
[1 1 −1 ] [y] = [1]
Oczywiście, można mówić, że wzięliśmy nie tą kolumnę ...
Po co komplikować?
11 cze 14:10
Mariusz:
Działa po sprowadzeniu układu do postaci Cramera
11 cze 16:21
jc: To spróbuj wytłumaczyć komuś, kto się na takich rzeczach nie zna.
11 cze 16:29
-: −4x+2y+z+4u
3x+y−z−2u
2x−4y+2z−u
11 cze 16:42
jc: ... teraz porównaj z B i masz układ 3 równań z 4 niewiadomymi. Spróbuj rozwiązać.
11 cze 16:48
-: od poczatku chodzi mi o to ze nie pamietam jak rozwiazac uklad 3 rownan z 4 niewiadomymi
11 cze 16:52
jc: Najprościej szkolną metodą (zwaną metodą Gaussa).
Podstawiasz x z równania pierwszego do drugiego i trzeciego, itd.
Zamiast wyliczać i podstawiać, możesz odejmować równania od siebie.
Przykład.
x + 2y + 3z = 4
2x + 7y+z =13
Od drugiego równania odejmujesz pierwsze pomnożone przez dwa
x + 2y + 3z = 4
3y − 5y = 5
11 cze 17:00
-: u=−1
x=3y
10y+z=0
11 cze 17:11
jc: Jak to uzyskałeś? Napisz układ równań. Pokaż kolejne kroki rozwiązania.
11 cze 17:26
-: odejmowalem rownania od siebie, najpierw wyszlo u=−1
−4x+2y−z=0
3x+y−z=0
11 cze 17:34
jc: Pokaż, jak uzyskaleś u=−1.
11 cze 17:40
-: na samym poczatku do wiersza 3 dodalem 2w1
11 cze 17:46
-: aa nie, pomylka w takim razie
11 cze 17:48
-: obliczylem jeszcze raz i wyszlo
x=0,y=0,z=0,u=−1
jezeli nie tak to sie poddaje i nie wiem jak to zrobic
11 cze 18:03
jc: Jak uzyskałeś u =−1. u może być dowolną liczbą.
Pewnie mylisz sie w dodawaniu lub odejmowaniu.
11 cze 18:07
-: nie wiem..
11 cze 18:16
-: czy ktos moglby mi pomoc i to zrobic?
11 cze 22:42
jc: Napisz, jak liczysz, to znajdę błędy.
11 cze 22:50
ad: −4x+2y−z+4u=−4
3x+y−z−2u=2
2x−4y+2z−z=1/+2w1
−4x+2y−z+4u=−4/−2w2
3x+y−z−2u=2
−6x+7u=−7
−10x+z+8u=−8/+w2
3x+y−z−2u=2
−6x+7u=−7
−7x+6u=−6
3x+y−z−2u=2
6x+7u=−7
−7x+6u=−6
6x+7u=−7 −−−−−> u=−1,x=0 i jak podstawie to do wczesniejszych rownan, wychodzi y=0,z=0
11 cze 23:06
jc: Powinno być −7z + y + 6u = −6 ..
Skorzystaj z propozycji Mariusza, przenieś u na prawo i skorzystaj
ze wzorów Cramera. Idę spać.
Ja po prostu wklepałem liczby do programu, który napisałem sobie
kilka miesięcy temu, uznając, że rozwiazywanie równań to nudne zajęcie
dla komputera.
A tak w ogóle, to może pisanie programów jest w takich zadaniach
bardziej pouczające.
12 cze 00:06
Mariusz:
Ja napisałem kiedyś program dla układów Cramera
12 cze 00:20
ad: jak w propozycji Mariusza za x mam podstawiac np −4−4t zeby obliczyc wyznacznik?
12 cze 00:34
Mariusz:
Wybierasz taką podmacierz kwadratową aby jej wyznacznik był różny od zera
Kolumny które nie wchodzą do podmacierzy przenosisz do kolumny wyrazów wolnych
Wiersze które nie wchodzą do podmacierzy skreślasz
Przyda się policzyć rzędy macierzy głównej i rozszerzonej aby sprawdzić czy układ nie jest
sprzeczny
12 cze 14:54