Trójmian kwadratowy
Wojtuś:
Napisz równanie trójmianu kwadratowego postaci x2+bx+c=0,jeśli wiadomo że różnica
pierwiastków tego trójmianu [napisanych we właściwej kolejności tj od najmniejszego−standard)]
wynosi −6,a suma tych pierwiastków jest największa z możliwych,a c=−5
11 cze 11:04
Wojtuś:
Konkretne rzeczowe rozwiązania ,najlepiej z wywodem.Demaskatorzy przypominający nam
że np: Kwaśniewski to Mikulski albo Karewicz ,a Kaczyńscy to Opania,albo Komorowski to
Ciszewski,lub Duda... niemile widziani!Ale samo zadanie jak najbardziej dla osobników pokroju
sn,czy zydxel
:
11 cze 11:13
===:
... a co jest do zdemaskowania?
11 cze 11:28
===:
x
2+bx−5=0
x
1−x
2=−6
a
1*x
2=−5
wyznacz x
1 i x
2 ... wybierz te dla których suma jest max
do iloczynowej ... i wyznacz b
... i to byłoby na tyle
11 cze 11:40
===:
oczywiście powinno być x
1 a nie a
1
11 cze 11:41
Emil i Stasio:
Można też policzyć tak: −6=−2√0,25b2+5 i b masz od razu(tylko nie wiadomo od razu
o które b chodzi),ale..
11 cze 12:15
Emil i Stasio:
...ale licząc do końca (na pewno polecany sposób) mamy (−6)2=b2+20
Zatem b=4 ∨−4.Ale jeśli b jest ujemne to suma pierwiastków jest większa
(bo dla równania x2+bx+c=0); x1+x2=−b(tzw wzór Viety)
Zatem wniosek−Warto opanować pamięciowo także wzór
x1−x2=−2√0,25b2−c
I pierwiastków w takim razie wcale policzyć nie potrzeba.I to dopiero byłoby
na razie na tyle
12 cze 08:14