matematykaszkolna.pl
bazy Benny: Mam B1=(v1, v2, v3), B2=(w1, w2, w3) v1=w2+w3, v2=2w1+3w2+4w3, v3=w1+w2+w3 Mam znaleźć macierz odwzorowania z B2 do B1 (macierz C) Daną mam macierz odwzorowania z B1 do B2 (macierz A) C=P−1*A*P gdzie P to macierz przejścia z bazy B1 do B2, więc wynika z tego, że P−1 będzie macierzą przejścia z B2 do B1, ale coś mi się tutaj nie zgadza
11 cze 09:50
jc: Nie masz żadnego przekształcenia. Masz dwie bazy. Możesz tylko napisać macierze zmiany bazy (wzajemnie odwrotne).
11 cze 10:26
Benny: Mam podane f(v1), f(v2), f(v3), więc mam dane przekształcenie. Z tych baz wyżej mogę zapisać w1=v3−v2, w2=4v1−3v2+2v3, w3=3v2−3v1−2v3 i te wektory tworzą macierz przejścia z B1 do B2, ale czy jak wpisze v1, v2, v3 do macierzy to nie powinienem dostać odwrotną macierz przejścia?
11 cze 10:32
jc: Nigdzie nie ma słowa o f emotka
11 cze 10:36
11 cze 10:53
jc: A = 1 0 −1 −2 1 2 0 1 2 u1 = w2 + w3, u2 = 2w1+3w2 +4w3, u3 = w1+w2+w3 w1 = −u1 + u3, w2 = 2u1 − u2+2u3 , w3 = −u1+u2−2u2 f(u1) = w1 − w2 = (−u1 + u3) − (2u1 − u2+2u3) = ... f(u2) = ... f(u3) = ... Odczytujesz macierz C P = 0 2 1 1 3 1 1 4 1 Inaczej: C=AP−1 emotka
11 cze 11:25
Benny: C=AP−1 skąd taki wzór?
11 cze 11:27
jc: f(uj) = ∑j Ai j wi uk = ∑s Ps k ws wi= ∑k P−1k i uk f(uj)= ∑i,k Ai j P−1k i uk = ∑k Ck j uk Ck j = ∑i P−1k i Ai j C = P−1 A Czyli odwrotnie. Cóż wcześniej się pomyliłememotka
11 cze 11:44
jc: Policz na dwa sposoby i porównaj wyniki.
11 cze 11:45
jc: Oczywiście A= 1 0 −1 −1 1 2 0 1 2 Bezpośrdeni rachunek f(u1) = w1 − w2 = (−u1 + u3) − (2u1 − u2+ 2u3) = −3u1 + u2 − u3 Czyli C= −3 . . 1 . . −1 . . Jak napisałem, C możesz znaleźć bezpośrednio (tak, jak pokazałem wyżej) lub wykonując mnożenie C=P−1A. emotka
11 cze 12:18
Benny: Tak, więc do czego odnosi się wzór C=P−1AP?
11 cze 12:32
jc: Dotyczy typowej sytuacji: f : V →V Raz piszesz macierz f w bazach B1, B1, a raz w bazach B2, B2. Wtedy zachodzi taki zwiazek pomiędzy macierzami f. Sam już sprawdź, po której stronie będzie P, a po której P−1.
11 cze 12:46