bazy
Benny: Mam B
1=(v
1, v
2, v
3), B
2=(w
1, w
2, w
3)
v
1=w
2+w
3, v
2=2w
1+3w
2+4w
3, v
3=w
1+w
2+w
3
Mam znaleźć macierz odwzorowania z B
2 do B
1 (macierz C)
Daną mam macierz odwzorowania z B
1 do B
2 (macierz A)
C=P
−1*A*P
gdzie P to macierz przejścia z bazy B
1 do B
2, więc wynika z tego, że P
−1 będzie macierzą
przejścia z B
2 do B
1, ale coś mi się tutaj nie zgadza
11 cze 09:50
jc: Nie masz żadnego przekształcenia. Masz dwie bazy. Możesz tylko napisać macierze
zmiany bazy (wzajemnie odwrotne).
11 cze 10:26
Benny: Mam podane f(v1), f(v2), f(v3), więc mam dane przekształcenie.
Z tych baz wyżej mogę zapisać w1=v3−v2, w2=4v1−3v2+2v3, w3=3v2−3v1−2v3 i te wektory
tworzą macierz przejścia z B1 do B2, ale czy jak wpisze v1, v2, v3 do macierzy to nie
powinienem dostać odwrotną macierz przejścia?
11 cze 10:32
jc: Nigdzie nie ma słowa o f
11 cze 10:36
11 cze 10:53
jc:
A =
1 0 −1
−2 1 2
0 1 2
u
1 = w
2 + w
3, u
2 = 2w
1+3w
2 +4w
3, u
3 = w
1+w
2+w
3
w
1 = −u1 + u
3, w
2 = 2u
1 − u
2+2u
3 , w
3 = −u
1+u
2−2u
2
f(u
1) = w
1 − w
2 = (−u
1 + u
3) − (2u
1 − u
2+2u
3) = ...
f(u
2) = ...
f(u
3) = ...
Odczytujesz macierz C
P =
0 2 1
1 3 1
1 4 1
Inaczej: C=AP
−1
11 cze 11:25
Benny: C=AP−1 skąd taki wzór?
11 cze 11:27
jc:
f(u
j) = ∑
j A
i j w
i
u
k = ∑
s P
s k w
s
w
i= ∑
k P
−1k i u
k
f(u
j)= ∑
i,k A
i j P
−1k i u
k = ∑
k C
k j u
k
C
k j = ∑
i P
−1k i A
i j
C = P
−1 A
Czyli odwrotnie. Cóż wcześniej się pomyliłem
11 cze 11:44
jc: Policz na dwa sposoby i porównaj wyniki.
11 cze 11:45
jc: Oczywiście
A=
1 0 −1
−1 1 2
0 1 2
Bezpośrdeni rachunek
f(u
1) = w
1 − w
2 = (−u
1 + u
3) − (2u
1 − u
2+ 2u
3) = −3u
1 + u
2 − u
3
Czyli
C=
−3 . .
1 . .
−1 . .
Jak napisałem, C możesz znaleźć bezpośrednio (tak, jak pokazałem wyżej)
lub wykonując mnożenie C=P
−1A.
11 cze 12:18
Benny: Tak, więc do czego odnosi się wzór C=P−1AP?
11 cze 12:32
jc: Dotyczy typowej sytuacji: f : V →V
Raz piszesz macierz f w bazach B1, B1, a raz w bazach B2, B2.
Wtedy zachodzi taki zwiazek pomiędzy macierzami f.
Sam już sprawdź, po której stronie będzie P, a po której P−1.
11 cze 12:46