Równanie prostej przechodzącej przez punkty, odległość między nimi
mloda112: Dane są punkty o wektorach wodzących x1=(1,1,0) i x2=(2,0,1)
a) znajdź odległość między nimi
Czy dobrze zrobiłam, odejmując te wektor od siebie?
Wyszedł mi wektor o współrzędnych (1,−1,1). Policzyłam jego długość i wyszło mi √3 .
Czy ten wynik jest odległością miedzy tymi wektorami?
b) Znajdź równanie prostej przechodzącej przez te punkty.
Tu z kolei wyszło mi:
z=t
x=t+1
y=−t+1
c) Czy punkt o wektorze wodzącym (1,1,−1) leży na niej?
Wyszło mi, ze nie...
Czy dobrze mi wyszło, gdzieś mam nieprawidłowe myślenie?
Będę wdzięczna za wszelką pomoc i wskazówki.
10 cze 20:08