Mrowisko budowane przez mrówki z gałązek i igliwa ma kształt stozka.
ogóreczek: Mrowisko budowane przez mrówki z gałązek i igliwa ma kształt stozka. Jaka jest objetość tego
mrowiska, jeżeli kąt przy podstawie stożka wynosi 60 stopni, a wysokość 50√3cm?
będę wdzięczna za rozwiązanie zadania^^
5 sty 18:59
ogóreczek: błagam o rozwiązanie! ; d
5 sty 19:17
konrad_21: H=a√32
H=50√3
50√3=a√32 /*2
100√3=a√3
a=100
r=50
Pp=π*r2
V=13*Pp*H
wszystko dane podstaw i oblicz
5 sty 19:30
mniam: aa, dziękuję ślicznie
5 sty 19:37