Całka Krzywoliniowa
Michał: ∫ydx−xdy jeśli K jest dodatnio skierowanym brzegiem kwadratu [−1,1]x[−1,1] ?
Jak to zrobić

Mamy tu brzeg kwadratu i co dalej ta funkcja biegnie po jednym z boków
kwadratu ?
10 cze 17:21
Michał: 
JEst ktoś wstanie mi pomóc ?
10 cze 18:03
jc: = 8
Możesz liczyć po brzegu lub scałkować 2dxdy po kwadracie.
10 cze 18:08
Michał: nadal nic nie rozumiem
10 cze 18:11
azeta: to jest zadanie odnośnie użycia twierdzenia Greena − wystaczy zamienić tę całkę na całkę
podwójną po obszarze, którego brzegiem jest taki kwadrat.
10 cze 18:18
Michał: Pokażcie jak bo nie wiem −,−
nie miałem tego na ćwiczeniach
10 cze 18:25
jc: No to całkuj po brzegu. Parametryzujesz każdy bok, liczczysz całki obchodząc kwadrat
w lewo, dodajesz wyniki i masz rozwiązanie.
Np. dolny bok możesz tak sparametryzować: x = t, y = −1, t∊[−1,1].
∫ (ydx − xdy) = ∫−11 (−1) dt = − 2
itd.
No dobrze, wyjdzie −8 zamiast 8.
10 cze 19:07