Policz wszystkie rozwiązania równania z^3=1
Agaa: Policz wszystkie rozwiązania równania z3=1
Naszkicuj ich położenie na płaszczyźnie zespolonej Gaussa. Pokaż, ze stanowią one grupę
przemienną ze względu na mnożenie.
10 cze 17:09
Saizou :
rozwiązania z
3−1=0 w C to
| | i√3−1 | |
zauważmy że |
| jest pierwiastkiem pierwotnym, zatem μ jest grupą cykliczną, |
| | 2 | |
pokażemy że jest grupą abelową:
tzn. możenie jest łączne, wynika to z mnożenia liczb zespolonych
10 cze 18:21
Benny: Saizou co oznacza, że coś jest grupą cykliczną?
10 cze 18:25
Saizou :
Czyli istnieje taki element ze zbioru, którego wielokrotności generują resztę elementów,
inaczej
<g>={go,g1,...,gn−1}
<g>− generator
10 cze 18:27
Saizou :
Jak chcesz, to możesz się odnieść w tym zadaniu bezpośrednio do grupy pierwiastków z 1
10 cze 18:29
Benny: Rozumiem

Gdzieś się tego używa? Do czegoś się przydaje?
10 cze 18:30
Saizou :
Z tego typu pytaniami nie do mnie. Wiem że coś takiego istnieje, ale nie znam zastosowania.
To algebra, która nie jest moim "obiektem" westchnień.
Ale sądzę że do czegoś się przydaje, w bardziej zaawansowanej algebrze.
10 cze 18:34
Saizou :
Jak chcesz to możesz zrobić takie zadanko?
Pokaż że zbiór Z z działaniem + jest grupą cykliczną. Znajdź jego generatory.
10 cze 18:36
Benny: Jak pokazać coś oczywistego?

1 będzie generatorem, bo np. 0+1=1, 1+1=2 ...
10 cze 18:43
Saizou :
I to jest trudność tego zadania.
A jakieś inne liczby też będą generatorami ?
10 cze 18:46
Benny: −1
0−1=−1, −1−1=−2 ...
10 cze 18:51
Saizou :
Tak

a jeszcze jakieś ?
10 cze 18:52
jc: Benny, gdzie używa się pierwiastków z 1? Dyskretna transformata Fouriera
(złożone rachunki, przetwarzanie sygnałów, kompresja obrazów, ...)
10 cze 18:58
Benny: Saizou, raczej nic już nie będzie zmieniało liczbę o 1.
jc, na matmie raczej tego nie spotkam?
10 cze 19:05
jc: Spotkasz na pewno, w końcu jest to bardzo ważna grupa.
Pierwiastki n−tego stopnia z 1 są wierzchołkami n−kąta foremnego.
10 cze 19:12
Mila:

z=
3√1
|1|=1
φ=0
| | 0+2kπ | | 0+2kπ | |
zk=1*(cos |
| +i sin |
| ), k=0,1,2 |
| | 3 | | 3 | |
z
0=1
| | 2π | | 2π | | 1 | | √3 | |
z1=cos |
| +i sin |
| =− |
| +i* |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 4π | | π | | 1 | | √3 | |
z2=cos |
| +i sin |
| =− |
| −i* |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
10 cze 19:23