:]
Kociak: Śmieszne zadanie z 1 gimnazjum

Najmniejszym ssakiem na Ziemi jest ryjówka etruska. Najmniejszy zbadany osobnik ważył 2gramy.
Jego ogon miał 2,5cm. długości i stanowił
512 długości całego ciała. Jaką długość miało
ciało ryjówki?
5 sty 18:52
Eta:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ryj%C3%B3wka_etruska
Zobacz jak wyglada to zwierzątko i poczytaj o nim

Dla takiego
Kociaka ...to może i "śmieszne"
ale bardzo łatwe to zadanko.
x −−− długość ciała ryjówki
512 x −− długość ogona ryjówki
to
512*x = 2,5
x = 2,5*
125
x = 0,5*12 =>x = 6 cm
Odp : ta ryjówka ma
6cm długości wraz z ogonkiem
6 sty 02:00
Eta:
To długość ciała bez ogonka : 6 cm − 2,5 cm = 3, 5 cm
6 sty 02:10