Całka Niewłaściwa
Michał:
Pomoże ktoś ?

przez podstawienie ją zrobić ?
10 cze 13:48
Jerzy:
| | dx | |
= ∫ |
| ... podstawiasz: x + 1 = t |
| | √(x+1)2 − 4 | |
| | dt | |
i korzystasz ze wzoru: ∫ |
| = lnIt + √t2 − a2I + C |
| | √t2 − a2 | |
10 cze 14:04
Michał: czemu −4 ?
10 cze 14:23
Jerzy:
(x+1)2 − 4 = x2 + 2x + 1 − 4 = x2 + 2x −3
10 cze 14:26
Michał: czyli :
ln|2| +
√32+15 − ln|1|+
√2+16
10 cze 14:32
Jerzy:
Jest mały problem, bo funkcja nie istnieje dla x = 1
10 cze 14:37
Michał: tzn ?

no nie można 1 podstawić
10 cze 14:46
Jerzy:
niestety nie , bo tam nie istnieje ani funkcja podcałkowa, ani jej funkcja pierwotna
10 cze 14:48
Michał: czyli jak będzie
ln|2| +5 ?
10 cze 15:08
Leszek: całka
po podstawieniu x+1 =t ;zmieniamy granice całkowania x∊<1;2> to t∊<2;3>
| | dx | | dt | | 3+√5 | |
∫ |
| = ∫ |
| =ln|t + √t2−4|=ln(3+√5)−ln(2−0)=ln |
| |
| | √x2+2x−3 | | √t2−4 | | 2 | |
10 cze 15:35
Mariusz:
t=x+
√x2+2x−3
t(1)=1
t(2)=2+
√5
√x2+2x−3=t−x
x
2+2x−3=t
2−2tx+x
2
2x−3=t
2−2tx
2tx+2x=t
2+3
x(2t+2)=t
2+3
| | 2t(2t+2)−2(t2+3) | |
dx= |
| dt |
| | (2t+2)2 | |
| | 2t+2 | 2(t2+2t−3) | |
∫ |
|
| dt |
| | t2+2t−3 | (2t+2)2 | |
t(1)=1
t(2)=2+
√5
ln|3+
√5|−ln|2|
Zarówno podstawienia jak i interpretację geometryczną masz u Fichtenholza
Przejrzyj go najlepiej w oryginalnej wersji językowej
10 cze 23:19