oblicz całke
gie: oblicz całke
∫ x √6+x−x2dx
10 cze 12:53
Mariusz:
√6+x−x2=(x−3)t
11 cze 18:10
Jerzy:
= ∫√32 − (x − 3)2dx
11 cze 18:20
Jerzy:
Pomyłka
11 cze 18:30
jc: t = (2x−1)/5, x=(5t+1)/2
√6 + x − x2 = (5/4) √(1 − t2), t=sin u
∫ = 25/16 ∫ (5 sin u +1) cos2 u du = − 125/48 cos3 u + 25/32 ( u + sin u cos u)
11 cze 19:44
Mariusz:
Jerzy , ta trójka jest dlatego że użyłem podstawienia Eulera z pierwiastkiem
Możesz spróbować przez części powinno być nieco wygodniej
zwłaszcza jeśli pomocniczo sprowadzisz trójmian kwadratowy do postaci kanonicznej
√6+x−x2=(x−3)t
√−(x+2)(x−3)=(x−3)t
−(x+2)(x−3)=(x−3)
2t
2
−(x+2)=(x−3)t
2
−x−2=xt
2−3t
2
x+xt
2=3t
2−2
x(1+t
2)=3t
2−2
dx=(−5)(−1)(1+t
2)
−22tdt
| | 3t2−2 | 5t | 10t | |
−∫ |
|
|
| dt |
| | 1+t2 | 1+t2 | (1+t2)2 | |
| | 150t4−100t2 | |
−∫ |
| dt= |
| | (1+t2)4 | |
| a5t5+a4t4+a3t3+a2t2+a1t+a0 | | b1t+b0 | |
| +∫ |
| dt |
| (1+t2)3 | | 1+t2 | |
| −150t4+100t2 | | (∑(i+1)ai+1ti)(1+t2)3−6t(∑(aiti)(1+t2)2) | |
| = |
| |
| (1+t2)4 | | (1+t2)6 | |
−150t
4+100t
2=(5a
5t
4+4a
4t
3+3a
3t
2+2a
2t+a
1)(1+t
2)
−6t(a
5t
5+a
4t
4+a
3t
3+a
2t
2+a
1t+a
0)+(b
1t+b
0)(1+t
2)
3
−150t
4+100t
2=(5a
5t
4+4a
4t
3+3a
3t
2+2a
2t+a
1+
5a
5t
6+4a
4t
5+3a
3t
4+2a
2t
3+a
1t
2−6a
5t
6−6a
4t
5−6a
3t
4−6a
2t
3
−6a
1t
2−6a
0t+b
1t
7+3b
1t
5+3b
1t
3+b
1t+b
0t
6+3b
0t
4+3b
0t
2+b
0
−150t
4+100t
2=b
1t
7+(b
0−a
5)t
6+(3b
1−2a
4)t
5+(3b
0+5a
5−3a
3)t
4
+(3b
1+4a
4−4a
2)t
3+(3b
0+3a
3−5a
1)t
2+(b
1+2a
2−6a
0)t+a
1+b
0
b
1=0
b
0−a
5=0
3b
1−2a
4=0
3b
0+5a
5−3a
3=−150
3b
1+4a
4−4a
2=0
3b
0+3a
3−5a
1=100
b
1+2a
2−6a
0=0
b
0+a
1=0
b
1=0
b
0=a
5
a
4=0
8a
5−3a
3=−150
a
2=0
3a
5+3a
3−5a
1=100
a
0=0
a
1=−a
5
b
1=0
b
0=a
5
a
4=0
a
2=0
a
0=0
a
1=−a
5
8a
5−3a
3=−150
8a
5+3a
3=100
b
1=0
b
0=a
5
a
4=0
a
2=0
a
0=0
a
1=−a
5
8a
5=−25
3a
3=125
| | 150t4−100t2 | | | |
−∫ |
| dt= |
| |
| | (1+t2)4 | | (1+t2)3 | |
| | 150t4−100t2 | | 1 | (15t4−200t2−15) | 5t | |
−∫ |
| dt=− |
|
|
| |
| | (1+t2)4 | | 24 | (1+t2)2 | 1+t2 | |
C(1+2t
2+t
4)+B(3t
4+t
2−2)+A(9t
4−12t
2+4)=15t
4−200t
2−15
9A+3B+C=15
−12A+B+2C=−200
4A−2B+C=−15
9A+3B+C=15
6A+B=46
A+B=6
9A+3B+C=15
6A+B=46
−A−B=−6
9A+3B+C=15
6A+B=46
A=8
C=−51
B=−2
A=8
| | 1 | | 25 | | √6+x−x2 | |
∫x√6+x−x2dx= |
| (8x2−2x−51)√6+x−x2− |
| arctan( |
| )+C |
| | 24 | | 8 | | x−3 | |
11 cze 21:57
Jerzy:
Moja pomyłka..widziałem ∫
√6x − x2dx
11 cze 22:40
jc: Mariusz, strasznie długi jest Twój sposób.
11 cze 22:52
gie: czy 2 rozwiązania są prawidłowe (rozw. Mariusza i jc) ?
12 cze 19:21
jc: Jesli nikt z nas się nie pomylił, to oba rozwiązania są prawidłowe
(równe przy pewnym C).
Poproś komputer o policzenie całki.
12 cze 19:42
Mariusz:
√ax2+bx+c=t−√ax a>0
√ax2+bx+c=(x−x1)t a<0
Czasami jednak podstawienie
√ax2+bx+c=xt−√c
prowadzi do całki wymagającej mniej obliczeń
Sprawdź różniczkując
Użyj programu komputerowego jeśli możesz
12 cze 19:52