całki
wer: oblicz całki
∫ √x2−4dx
10 cze 12:34
Sew: Przez podstawienie próbowałbym.
Za x2−4 podstawić t
10 cze 12:48
Sew: Nie
10 cze 12:49
Jerzy:
np. podstawienei Eulera: √x2 − 4 = t − x
10 cze 12:53
azeta: | | x2−4 | |
∫√x2−4dx=∫ |
| dx podstawienie x=2cosht |
| | √x2−4 | |
| | dx | |
stąd należy wyliczyć t i po zróżniczkowaniu otrzymamy wyrażenie dt= |
| |
| | √x2−4 | |
10 cze 13:03
wer: azeta czy to na końcu twojej wypowiedzi to jest już wynik ?
10 cze 13:14
azeta: nie, trzeba użyć takiego podstawienia, ale najpierw wyliczyć t z cosinusa hiperbolicznego
10 cze 13:32
Mariusz:
Pomysł Jerzego jest dobry
Współczynnik przy x2 jest dodatni więc po podstawieniu i skorzystaniu z liniowości całki
dostaniemy całkę z potęgi
11 cze 01:24