matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
wer:
Oblicz całke ∫ [(x2) : (1 + x2)] arctg x dx
10 cze 12:29
jc:
x
2
1
arctg x
∫
arctg x dx= ∫ (1 −
) arctg x dx =∫arctg x dx −∫
dx
1+x
2
1+x
2
1+x
2
x
1
∫arctg x dx = ∫ (x)' arctg x dx = x arctg x −∫
dx = x arctg x −
log (1+x
2
)
1+x
2
2
arctg x
1
∫
dx =
(arctg x)
2
1+x
2
2
10 cze 15:06