wysokosc w trojkacie prostokatnym poprowadzona z wierzcholka kata prostego
adi: Witam jak obliczyc w trojkacie prostokatnym wysokosc poprowadzona z kata prostego majac boki np
13 5 17.
10 cze 11:47
adi: A=5 b=13 c=17
10 cze 11:48
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
P = |
| *5*13 = |
| *h*17 |
| | 2 | | 2 | |
10 cze 11:49
ICSP: ten trójkąt nie jest prostokątny.
10 cze 11:49
Jerzy:
ale zasada jaest taka sama
10 cze 11:50
adi: Boki losowo podalem xd
10 cze 11:56
Jerzy:
a,b − przyprostokatne
c − przeciwprostokatna
10 cze 11:58
adi: Co oznacza to hc?
10 cze 12:06
Jerzy:
wysokość padajaca na bok c ( przeciwprostokątną )
10 cze 12:07
adi: Ok dzieki
10 cze 12:09