matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Madz:
całka ∫ dx / (xlnx − x)
10 cze 09:25
Jerzy:
1
Podstaw : lnx = t ,
dx = dt
x
10 cze 09:27
Benny:
lnx−1=t
1
dt=
dx
x
dt
∫
=lnt+c=ln(lnx−1)+C
t
10 cze 09:28
Madz:
dziekuje !
10 cze 09:30