Zastosowanie trygonometrii w planimetrii
lepus: Przekątna trapezu równoramiennego tworzy z górną podstawą kąt o mierze 60o . Długość dolnej
podstawy jest równa 6 cm, a wysokość wynosi 5√3cm. Oblicz długość górnej podstawy oraz
długości odcinków, na jakie dzielą się przekątne trapezu. Jakaś wskazówka?
10 cze 00:07
Janek191:

α = 60
o
h = 5
√3 cm
a = 6 cm
Mamy
x
2 = p
2 − h
2 = 10
2 − (5
√3)
2 = 100 − 75 = 25
x = 5
więc
y = 6 − 5 = 1
b = a − 2 x = 6 − 2*1 = 4
=================
oraz z podobieństwa Δ mamy
d = p − c = 10 − c
więc
3 c = 2*(10 − c)
3 c = 20 − 2 c
5 c = 20
c = 4
−−−−−
d = 10 − 4 = 6
−−−−−−−−−−−
Odp. b = 4 cm, c = 4 cm, d = 6 cm.
=============================
10 cze 06:33
lepus: Dziękuję
10 cze 23:44