metoda Cramera
Patrycja: I jeszcze jedno zadanko, rozwiazac uklad metoda Cramera
4x − 2y + z = 2
8x − y + z = 2
x + 3y − z = −1
hmmm wyszly mi wyniki
x = −1
y = −4
z = −18
chyba cos zrobilam nie tak w obliczeniach
9 cze 22:53
Saizou :
to przelicz raz jeszcze
9 cze 22:55
Patrycja: może mi ktoś W policzyć? Bo robie gdzies blad a nie wiem gdzie..
W =
4 −2 1
8 −1 1
1 3 −1 = 4 + 24 −2 + 2 − 24 − 16 = −14 wychodzi a powinno wyjsc 1
4 −2 1
8 −1 1
gdzie jest blad?
9 cze 23:06
Mila:
4 −2 1 || 4 −2
8 −1 1 || 8 −1
1 3 −1 || 1 3
Det(..)=4−2+24−(16+12−1)=26−27=−1
9 cze 23:14
Patrycja: hmmmmmmmmm sprawdzilam tutaj:
http://calcoolator.pl/metoda_cramera.html
wspialam to:
4x−2y+z=2
8x−y+z=2
x+3y−z=−1
i pokazuje mi ze
W= −1
X= −10
Y = −4
Z= 1
moze mi ktos to wytlumaczyc? bo z pozoru latwa metoda Cramer juz mi sie myli
9 cze 23:22
Patrycja: Przepraszam.. w W = 1 ten generator mi pokazuje a Ty Mila masz −1
9 cze 23:27
Mila:
To sprawdź Twoje rozwiązania, zaraz podam moje.
9 cze 23:35
Mila:
W
x=−1
W
y=4
y=−4
W
z=10
z=−10
Spr.
4x − 2y + z = 2
8x − y + z = 2
x + 3y − z = −1
−−−−−−−−−−−−−−−−
L
1=4−2*(−4)−10=4+8−10=2=P
1
L
2=8+4−10=2=P
2
L
3=1+3*(−4)+10=1−12+10=−1=P
3
=========================
9 cze 23:41
Patrycja: Aha rozumiem juz mniej wiecej. Mi wychodzily cuda ale to z mojej niedokładności, ale już widze
co mialam źle. Dziekuje za pomoc
9 cze 23:52
Mila:
10 cze 00:10
Mariusz:
Na początku dobrze jest policzyć czy rzędy macierzy głównej i rozszerzonej są równe
bo mogłoby się okazać że wyznacznik macierzy głównej jest równy zero
Jeśli rzędy macierzy głównej i rozszerzonej są różne to układ sprzeczny
Jeśli rzędy macierzy głównej i rozszerzonej są równe to musisz sprowadzić układ równań
do postaci Cramera (macierz główna układu kwadratowa , wyznacznik tej macierzy różny od zera)
aby rozwiązywać tą metodą
11 cze 01:33