Oblicz przyspieszenie obu brył.
Jest ktoś w stanie cokolwiek pomóc ?
am = F2 / m (M działa na m z siłą F2)
em = F2*r / Im (w przypadku walca Im = m*r2/2, dla kuli inaczej)
em = (aM − am) / r
aM = (F − F2) / M
Masz 4 równania i 4 niewiadome: am, em, aM, F2.
należy uwzględnić tarcie między walcem i klockiem (nie ma wówczas poślizgu)
na walec działają siły tarcia T i bezwładności Fb
przyspieszenie całego układu względem podłoża a1 wynosi
| F | ||
a1= | Fb=ma1 | |
| M+m |
| Fb−T | ||
zatem przyspieszenie walca względem klocka M wynosi a2= | ||
| m |
| Tr | a2 | |||
ε = | oraz J=0,5mr2 i ε = | |||
| J | r |
| a1*m −0,5m*a2 | ||
zatem T=0,5ma2 oraz a2= | => a2=2a1/3 | |
| m |