Indukcja
Jack:
Wykazać, że :
1. dla n≥1
1+3+5+...+(2n−1) = n2
Znajduje sie to w ksiazce o indukcji zatem w ten sposob chcialbym to zrobic.
1o Sprawdzam, ze rownosc jest prawdziwa dla n = 1
1 = 12
zatem rownosc jest prawdziwa
2o
wykaze, ze skoro 1+3+5+...+(2k−1) = k2 to ⇒ 1+3+5+...+ (2k−1) + 2k+1 = (k+1)2
9 cze 22:22
Jack: aj, za szybko mi sie wyslalo
powinno byc
⇒ 1+3+5+...+(2k−1) + 2k+1 = (k+1)2
zatem
skoro 1+3+5+...+2k−1 = k2 no to mam
k2 + 2k+1 = (k+1)2
k2 + 2k + 1 = k2 + 2k + 1
zatem ta rownosc jest prawdziwa, co nalezalo wykazac.
I teraz nie wiem czy to tyle? bo chyba troche malo...
9 cze 22:23
bezendu:
Najpierw trzeba sprawdzić czy zachodzi dla n=1
L=2*1−1=1
P=1
Teraz zakładam prawdziwość równania dla k≥1
1+3+5+.....+(2k−1)=k2
Dowód dla k+1 zgodnie z założeniem
1+2+3....+(2k−1)[2(k+1)−1]=(k+1)2
Założenie 2
k2+2k+1=(k+1)2
L=P
I tyle
9 cze 22:32
Jack:
a czy w tym miejscu nie powinien byc plus?
1+2+3....+(2k−1)+[2(k+1)−1]=(k+1)2
9 cze 22:35
bezendu: Tam, musi byc plus, ja zgubiłem
9 cze 22:42
Jack: ok, dziekuje bardzo
9 cze 22:48