rozwiaż równanie
mata: Proszę o pomoc
9 cze 22:11
cvf:
znasz zespolone ? wpisz sobie do wolframa
9 cze 22:31
mata: Nie
9 cze 22:36
cvf:
no to nie rozwiazesz. sprawdz czy dobrze przepisane.
Ogolnie to :
− dziedzina
− wszystko na jedna strone , wspolny mianownik i licznik przyrownujesz do 0 i sprawdzasz z
dziedzina
9 cze 22:39
Leszek: dziedzina D
x x∊R−{−1;0)
| 2x2−x2 −x | | 1 | | x2−x | | 1 | |
| = |
| <=> |
| = |
| <=>6(x2−x)=x(x2+x) |
| x2(x2+x) | | 6x | | x2(x2+x) | | 6x | |
czyli :x
3−5x
2+6x=0<=> x(x
2−5x+6)=0 => x=0 lub x
2−5x+6=0 =>x=2 lub x=3
9 cze 22:46
mata: Dzięki
9 cze 22:52