Zad.
Kostka: Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w serii 10 rzutów symetryczną kostką otrzymamy łącznie:
a) 59 oczek,
b) 58 oczek.
9 cze 22:06
Kostka: ?
9 cze 22:39
9 cze 22:46
9 cze 22:53
g:
10 to liczba przypadków że wśród 9−ciu szóstek jest jedna czwórka.
| |
to liczba przypadków z dwoma piątkami. |
| |
9 cze 22:58
Mila:
( b)
8*6=48
58−48=10
10=5+5
10=6+4
(6,6,6,6,6,6,6,6,6,4) − 10 zdarzeń
lub
| | | |
(6,6,6,6,6,6,6,6,5,5) − | zdarzeń. |
| | |
9 cze 23:00
Kostka: Można jeszcze prosić o pomoc w zadaniu:
Ile co najmniej rzutów symetryczną kostką należy wykonać, aby prawdopodobieństwo otrzymania
co najmniej jednej „szóstki” było większe od 0,999?
9 cze 23:07
Mila:
Schemat Bernoulliego
| | 1 | |
p= |
| prawd. sukcesu w pojedynczej próbie |
| | 6 | |
| | 5 | |
q= |
| − prawd. porażki w pojedynczej próbie. |
| | 6 | |
Zdarzenia przeciwne :
A'− Nie wyrzucono w n rzutach ani jednej szóstki
9 cze 23:27
g: W n rzutach P6 = 1 − (5/6)n, gdzie (5/6)n to pr. tego że w n rzutach nie ma ani jednej 6.
(5/6)n < 0.001
n*log(5/6) < −3
n > −3 / log(5/6) = 37,89
n = 38
9 cze 23:32