metoda Gaussa
Patrycja: hej wszystkim , mam rozwiazac uklad rownan metoda Gaussa
x + 2y + 3z = 2
2x − y − 4z = 1
x + y + 2z = 2
chcialam to zrobic przy pomocy elementarnej ale jednak nie potrafie. Oto co mi wyszlo
x y z
1 2 3 2 1 2 3 2
(−2) 2 −1 −4 1 ~ 0 −5 −10 −3
(−1) 1 1 2 2 0 −1 −1 0
i dalej leze. Moze mi ktos pomoc dokonczyc zadanie? Byla bym wdziewczna
9 cze 21:51
Patrycja: Chyba ze znacie jakies inne metody rozwiazania tego to tez chetnie przyjme i sie naucze
9 cze 21:56
Janek191:
Metoda wyznaczników
9 cze 22:02
Janek191:
2) Metoda podstawiania
9 cze 22:05
jc: Gauss
x + y + 2z = 2
x + 2y + 3z = 2
2x − y − 4z = 1
x + y + 2z = 2
y + z = 0
−3y−8z = −3
x + y + 2z = 2
y + z = 0
−5z = −3
A dalej łatwo
9 cze 22:15
Patrycja: Ok to moglby mi chociaz ktos potwierdzic czy wynik bedzie taki?
x1 = 3/5
x2 = −3/5
x3 = 7/5
9 cze 22:16
Mariusz:
Rozkład LU
1 2 3
2 −1 −4
1 1 2
1 2 3
2 −5 −10
1 −1 −1
1 2 3
2 −5 −10
1 2 3 1 0 0
0 −5 −10 2 1 0
1 0 0 2
2 1 0 1
y
1=2
y{2]=−3
1 2 3 2
0 −5 −10 −3
−5x
2−6=−3
9 cze 22:16
Mariusz:
Odwracanie macierzy
Ax=B
A−1Ax=A−1B
Ix=A−1B
x=A−1B
9 cze 22:18
jc:
Skąd wam się wzięły x1, x2, x3?
z = 3/5
y = −3/5
x= 7/5
9 cze 22:20
Mariusz:
Za x1 można przyjąć x
za x2 można przyjąć y
za x3 można przyjąć z
z przyzwyczajenia gdy układ będzie trochę większy zabraknie literek
9 cze 22:26
Patrycja: Super, juz rozumiem

czyli dobrze zaczynalam tylko brakowalo mi pomocy w dalszej czesci.
Dziekuje bardzo. Mam jeszcze do rozwiazania zadanie metoda Cramera ale to w odzielnym zadanku
juz przedstawie moje wypociny
9 cze 22:30
Mila:
http://www.naukowiec.org/wiedza/matematyka/metoda-eliminacji-gaussa_621.html
x + 2y + 3z = 2
2x − y − 4z = 1
x + y + 2z = 2
=============
1 2 3 2
2
−1 −4 1
1 1
2 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− zerujemy wyrazy w I kolumnie pod przekątną
w2−2w1,w3−w1
1 2 3 2
0 −5 −10 −3
0 −1 −1 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−− zerujemy w drugiej kolumnie wyraz pod przekątną
1 2 3 2
0 −5 −10 −3
===================
−5y=−3+6
9 cze 22:53