matematykaszkolna.pl
metoda Gaussa Patrycja: hej wszystkim , mam rozwiazac uklad rownan metoda Gaussa x + 2y + 3z = 2 2x − y − 4z = 1 x + y + 2z = 2 chcialam to zrobic przy pomocy elementarnej ale jednak nie potrafie. Oto co mi wyszlo x y z 1 2 3 2 1 2 3 2 (−2) 2 −1 −4 1 ~ 0 −5 −10 −3 (−1) 1 1 2 2 0 −1 −1 0 i dalej leze. Moze mi ktos pomoc dokonczyc zadanie? Byla bym wdziewczna
9 cze 21:51
Patrycja: Chyba ze znacie jakies inne metody rozwiazania tego to tez chetnie przyjme i sie naucze emotka
9 cze 21:56
Janek191: Metoda wyznaczników emotka
9 cze 22:02
Janek191: 2) Metoda podstawiania
9 cze 22:05
jc: Gauss x + y + 2z = 2 x + 2y + 3z = 2 2x − y − 4z = 1 x + y + 2z = 2 y + z = 0 −3y−8z = −3 x + y + 2z = 2 y + z = 0 −5z = −3 A dalej łatwo
9 cze 22:15
Patrycja: Ok to moglby mi chociaz ktos potwierdzic czy wynik bedzie taki? x1 = 3/5 x2 = −3/5 x3 = 7/5
9 cze 22:16
Mariusz: Rozkład LU 1 2 3 2 −1 −4 1 1 2 1 2 3 2 −5 −10 1 −1 −1 1 2 3 2 −5 −10
 1 
1

1
 5 
1 2 3 1 0 0 0 −5 −10 2 1 0
 1 
0 0 1 1

1
 5 
1 0 0 2 2 1 0 1
 1 
1

1 2
 5 
y1=2 y{2]=−3
 3 
y3=

 5 
1 2 3 2 0 −5 −10 −3
 3 
0 0 1

 5 
 3 
x3=

 5 
−5x2−6=−3
 3 
x2=−

 5 
 6 9 10 
x1

+

=

 5 5 5 
 3 10 
x1+

=

 5 5 
 7 
x1=

 5 
 7 
x1=

 5 
 3 
x2=−

 5 
 3 
x3=

 5 
9 cze 22:16
Mariusz: Odwracanie macierzy Ax=B A−1Ax=A−1B Ix=A−1B x=A−1B
9 cze 22:18
jc: Skąd wam się wzięły x1, x2, x3? z = 3/5 y = −3/5 x= 7/5
9 cze 22:20
Mariusz: Za x1 można przyjąć x za x2 można przyjąć y za x3 można przyjąć z z przyzwyczajenia gdy układ będzie trochę większy zabraknie literek
9 cze 22:26
Patrycja: Super, juz rozumiem emotka czyli dobrze zaczynalam tylko brakowalo mi pomocy w dalszej czesci. Dziekuje bardzo. Mam jeszcze do rozwiazania zadanie metoda Cramera ale to w odzielnym zadanku juz przedstawie moje wypocinyemotka
9 cze 22:30
Mila: http://www.naukowiec.org/wiedza/matematyka/metoda-eliminacji-gaussa_621.html x + 2y + 3z = 2 2x − y − 4z = 1 x + y + 2z = 2 ============= 1 2 3 2 2 −1 −4 1 1 1 2 2 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− zerujemy wyrazy w I kolumnie pod przekątną w2−2w1,w3−w1 1 2 3 2 0 −5 −10 −3 0 −1 −1 0 −−−−−−−−−−−−−−−−−−− zerujemy w drugiej kolumnie wyraz pod przekątną
 1 
w3−

w2
 5 
1 2 3 2 0 −5 −10 −3
 3 
0 0 1

 5 
===================
 3 
z=

 5 
 3 
−5y−10*

=−3
 5 
−5y=−3+6
 3 
y=−

 5 
 3 3 
x=2−2*(−

)−3*

 5 5 
 7 
x=

 5 
 7 3 3 
(

,−

,

)
 5 5 5 
9 cze 22:53