Oblicz całkę podwójną po wskazanym zbiorze
Michał: Witam, mam problem z podzieleniem i ustaleniem zbioru dla tego przykładu
∫∫xy dxdy D jest trójkątem o wierzchołkach (0.0) (2.1) (4.3)
9 cze 21:33
Leszek:

prosta AB: y=0,5x ; prosta AC : y=0,75x ; prosta BC: y=x−1 : A(0;0) B(2;1) C(4;3)
obszar D
1 : x∊<0;2> i y∊<0,5x;0,75x>
obszar D
2 : x∊<2;4> i y∊<x−1;0,75x>
oblicz całki ∬xydxdy najpierw po zmiennej y potem po zmiennej x
9 cze 22:16
jc: A może zamienić zmienne?
x = 2u+2v
y = u +2v
Jakobian = 2
= ∫01 du ∫0u (2u+2v)(u+2v)2 dv =
= 4 ∫01 du ∫0u (u2 + 3uv + v2) dv = 4 ∫01 (1 + 3/2 + 1/3) u3 du
= 1 + 3/2 +1/3 = 17/6
9 cze 22:35
jc:
Przed v2 powinna stać liczba 2, wynik = 1 + 3/2 + 2/3 = 19/6
9 cze 22:37
Michał: Dzięki wielkie
13 cze 22:18