Pilne
Kasiulek6666: Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie o odciętej x0
a) f(x)=x2,x0= −4
b)f(x)=1x x0=12
9 cze 21:15
Janek191:
a) f(x) = x2 f(−4) = 16
więc
f '(x) = 2 x
f '( − 4) = − 8 = a
y = − 8 x + b P =( − 4, 16)
więc
16 = − 8*( − 4) + b ⇒ b = − 16
Odp. y = − 8 x − 16
==============
9 cze 21:21
6latek: y=f'(x0)(x−x0)+f(x0)
Licz i nie griluj
czego nie potrafisz ?
Pochodnej z x2 policzyć ?
9 cze 21:22
Jack: Pilnie to powinni sie uczniowie uczyc.
a)
f(x) = x2
f(x0) = f(−4) = (−4)2 = 16
zatem chcemy styczna miec w punkcie (−4,16)
f ' (x) = 2x
f ' (x0) = f ' (−4) = − 8
y = − 8 x + b
u nas y = 16, x = − 4
zatem
16 = − 8 * (−4) + b
16 = 32 + b
b = − 16
czyli prosta styczna to
y = −8x − 16
w kartach wzorow jest na to gotowy wzor, wystarczy podstawiac.
9 cze 21:22
Janek191:
f(x
0) = 2
| | 1 | |
y = − 4 x + b P = ( |
| , 2) |
| | 2 | |
Odp. y = − 4 x + 4
===============
9 cze 21:27