algebra zaliczenie
Paweł: pomoze ktos rozwiazac?
Zbadać czy struktura ({−2,−1,0,1,2,3}, +) jest grupą
9 cze 21:06
Janek191:
Czy + jest działaniem wewnętrznym ?
9 cze 21:08
Paweł: Nie wiem. Mam zadania dodatkowe z algebry liniowej i wszystkie zadania mam rozwiazane tylko z
tym nie moge sobie poradzic
9 cze 21:11
Paweł: Taka jest treść zadania i nic więcej
9 cze 21:11
Janek191:
Popatrz na definicję grupy
9 cze 21:11
Janek191:
+ nie jest działaniem wewnętrznym w G = { −2,−1,0,1,2,3}
bo np. 2 + 3 = 5 ∉ G
9 cze 21:15
Paweł: Hmmm i to jest rozwiązanie? Serio nie chce się błaźnić i przyznaje się, że nie rozumiem tego
zadania.
9 cze 21:19
Janek191:
Jeżeli + oznacza zwykłe dodawanie, to w G nie jest działaniem wewnętrznym.
Def. + jest działaniem wewnętrznym jeśli :
+ : G x G ∍ ( a, b) → c = a + b ∊ G
9 cze 21:42
Janek191:
Def. grupy
Niepusty zbiór G nazywamy grupą, jeżeli określone jest w nim działanie( wewnętrzne)
mające następujące trzy własności:
∧ a,b,c ∊ G ( a + b) + c = a + ( b + c) łączność
⋁ e ∊ G, ∧ a ∊ G e + a + a + e = a element neutralny
∧ a∊ G, ∨ a' ∊ G a" + a = a = a' = e element odwrotny
9 cze 21:48
Janek191:
Ostatni wiersz − miało być:
∧ a ∊ G, ∨ a' ∊ G a' + a = a + a' = e
9 cze 21:50