Paula: siemka mam problem z jednym zadaniem ktore musze jutro oddac i troche mi nie wychodzi..

Obliczyc macierz C=AB gdzie
A = 0 −1 3 2 4 B = 0 1 −1
−1 0 4 −3 1 −1 2 4
1 2 −7 4 0 5 0 3
0 6 2 −5 4 7 −3 1
2 0 −3
9 cze 20:44
Jack: No to wymnoz.
9 cze 20:45
Janek191:
Nie da się

Musi być 5 na 4 razy 4 na 5.
9 cze 20:48
Paula: czyli jezeli pod tym pytaniem wpisze
A * B = 38 −8 −5
1 8 7
−9 −7 −10
−23 27 13
czy to bedzie dobrze? czy jeszcze musze pokazac jak to obliczam itd?
9 cze 20:58
Janek191:
Pewnie jest dobrze − nie sprawdzałem wszystkiego.
9 cze 21:03
Jack: Skoro sie nie da to jak to liczysz?
9 cze 21:05
Paweł: Wymnożyłam to tak tylko prosze o podpowiedź czy dobrze
9 cze 21:07
Krzychu: Powinno byc dobrze. zawsze mozna sprawdzic w programie w google ;S
9 cze 21:09
Janek191:
20.48 − moja pomyłka
9 cze 21:09
Jack: Za 2min napisze czy dobrz, tylko oblicze
9 cze 21:10
Mila:
A
0, −1 ,3 ,2, 4
−1, 0, 4 ,−3, 1
1 ,2, −7, 4 ,0
0 ,6, 2 ,−5 ,4
B
0 ,1 ,−1
−1, 2 ,4
5 ,0, 3
7 ,−3, 1
2, 0, −3
Paula dobrze. 20:58
9 cze 21:18
Jack:
9 cze 21:19
Paula: czyli pod trescia wpisze odp i moje rozwiązanie i tyle ?

bedzie 5/5? hehe bo nie chce
tracic pkt dlatego, ze np nie "rozpisalam" swoich obliczen tylko od razu wynik podalam
9 cze 21:22
Janek191:
Możesz napisać np.
C = A * B
c11 = 0*0 + (−1)*(−1) + 3*5 + 2*7 + 4*2 = 38
itd.
9 cze 21:32
Jack: nie powinni Ci chyba zabierac punktow za poprawne obliczenie...Tylko jak sie w pamieci liczy to
latwo mozna cos pomylic, a jak chcesz potem liczyc wyznaczniki 4 czy 5 stopnia, to jedna
pomylka = 2 strony kreslenia.
9 cze 21:34
Paula: Ok dziekuje za pomoc
9 cze 21:39