Wyznacz punkt przeciecia srodkowych trojkata
nub: Witam, prosze o pomoc
Wyznacz punkt przeciecia srodkowych trojkata o wierzcholkach
A (−4,6) , B (2,−4) , C (0,−8)
A wiec zrobilem tak.
Wyznaczylem srodek prostych AB (−1,1) i BC (1,−6)
Gdzies wyczytalem, ze mozna to dalej zrobic za pomoca y=ax+b i ukladu rownan
Ulozylem uklad rownan :
1=−a+b
−6= a+b
Wyszlo tak − a=−7/2 a b = −5/2
Dobrze zaczalem? I co dalej? Mam podstawic dane do y=ax+b i to juz koniec?
Prosze o pomoc
9 cze 20:28
nub: Jak podstawie do wzoru y−ax+b to wychodzi mi y=−7/2a−5/2b
W zadaniu jest mowa o PUNKCIE, wiec chyba nie o to chodzilo
9 cze 20:29
jc:
środek= (1/3)(A+B+C)
9 cze 21:21
9 cze 21:33