Geometria Analityczna.
Frixie: Dla jakiej wartości parametru m proste o równaniach
6x−(m+2)y−1=0
są prostopadłe
9 cze 20:25
6latek: wyznacz y z drugiego równania i
warunek a*a1=−1
9 cze 20:35
Frixie: 6x−(m+2)y−1=0
(m+2)y=−6x+1
y=−6x(m+2)+(m+2)

Czy jestem gupi i źle?
9 cze 20:47
Janek191:
Źle
9 cze 20:50
Frixie: No to jednak 11 lat edukacji idzie na marne.
To jak to mam rozpisać
9 cze 20:51
Janek191:
6 x − ( m +2) y − 1 = 0
( m +2) y = 6 x − 1 / : ( m +2)
zatem
Wylicz m
9 cze 20:52
Jack:
(m+2)y = 6x−1
| | 6x−1 | | 6x | | 1 | |
y= |
| = |
| − |
| |
| | m+2 | | m+2 | | m+2 | |
Skoro ta prosta ma byc prostopadla do y=1/3x +...
To musi miec współczynnik przy iksie minus 3.
Zatem
9 cze 20:55
6latek: Mowiszs ze poszlo się pi.........c ?

Albo piszsemy oba równania prostych w postaci ogolnej
Ax+By+C 1=0 równanie
Drugie już mamy
napiszmy je w postaci A'x+B'y+C'=0
Warunek prostopadlosci prostych w postaci ogolnj
A*A'+B*B'=0
9 cze 20:59
Frixie: m=−4
9 cze 21:00
Janek191:
Tak
9 cze 21:06
6latek: Witaj
Janek191
9 cze 21:07
Janek191:
Cześć 6latku
9 cze 21:37
Metis: Janku jak leci

?
9 cze 21:51
Janek191:
Może być. Jutro wizyta u lekarza.
9 cze 21:54
Metis: Uważaj na nich, zawsze coś znajdą
9 cze 21:55
Janek191:
Już znaleźli
9 cze 22:06
Metis: To coś poważnego
Janku ?
9 cze 22:12