Rozwiaz rownanie trygonometryczne
olofx: Rozwiaz rownanie trygonometryczne wykorzystujac wzory na sume sinusow, roznice sinusow, sume
cosinusow i roznice cosinusow.
a)sin3x−sin2x=sinx
b)cos5x−sin3x=cosx
c) cos6x+sin5x+cos2x=sin3x
d)cos7x−sin7x=cosx−sinx
z gory dziekuje!
9 cze 20:13
olofx: Pomógłby ktoś?

jutro z tego pisze kartkówkę
9 cze 21:07
Leszek: b) cos5x−cosx=sin3x
| | 5x+x | | 5x−x | |
−2sin |
| *sin |
| =sin3x |
| | 2 | | 2 | |
−2sin3x*sin2x = sin3x
sin3x(−2sin2x−1)=0
sin3x=0 lub sin2x=−1/2
3x=kπ lub 2x=−π/6 +2kπ lub 2x=−5π/6 + 2kπ
x=kπ/3 lub x=−π/12 + kπ lub x= −5π/12 + kπ
w taki sam sposób rozwiąż pozostałe przykłady
9 cze 21:22
olofx: Wielkie dzieki Leszek!
9 cze 21:25
Jack: podstawiasz do wzorow i tyle.
tu nie ma nic skomplikowanego ; d
d)
cos7x − cosx − sin7x + sinx = 0
cos7x − cosx − (sin7x − sinx) = 0
rozpiszmy sobie
| | 7x+x | | x−7x | |
cos(7x) − cos(x) = 2 sin |
| sin |
| = 2 sin(4x)sin(−3x) = − 2sin(4x)sin(3x) |
| | 2 | | 2 | |
oraz
| | 7x−x | | 7x+x | |
sin(7x) − sin(x) = 2sin |
| cos |
| = 2sin(3x)cos(4x) |
| | 2 | | 2 | |
zatem
cos7x − cosx − (sin7x − sinx) = 0
− 2sin(4x)sin(3x) − 2sin(3x)cos(4x) = 0
(−2sin(3x))(sin(4x) − cos(4x)) = 0
− 2 sin(3x) = 0 lub sin(4x) − cos(4x) = 0
sin(3x) = 0 lub sin(4x) = cos (4x)
| | π | |
3x = kπ lub sin(4x) = sin( |
| − 4x) |
| | 2 | |
| | kπ | | π | | π | |
x = |
| lub 4x = |
| − 4x + 2kπ lub 4x = π − ( |
| − 4x) + 2kπ |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
...
9 cze 21:31