Geometria Analityczna.
Frixie: 1.Wyznacz D (Równoległobok)
A(−3,4)
B(6,2)
C(3,−3)
AD=[xd+3,yd−4]
BC=[−3,−5]
AB=BC <=> xd+3=−3 => xd=0
yd−4=−5
yd=−1
9 cze 20:12
Frixie: Jak wyliczyć z tego pole równoległoboku?
9 cze 20:24
6latek:

To nie jest rownoleglobok
9 cze 20:38
6latek: Czy sam/a nie potrafisz zrobić rysunku do zadania i sprawdzić?
9 cze 20:39
6latek:

Pole obliczysz bez obliczania wspolrzednych punktu D
Liczysz dlugosc odcinka AB (to dlugosc podstawy
Liczysz odleglosc punktu C od prostej AB ( to wysokość h
P=|AB|*h
9 cze 20:46
6latek: jak wyznaczyć wspolrzedne punktu D?
Można np. tak
1. napisac równanie prostej ronoleglej do prostej BC i przechodzącej przez punkt A
2, napisac równanie prostej rownoleglej do AB i przechodzącej przez punkt C
3. Przyrownac te proste do siebie i wyznaczyć punkt przecięcia się tych prostych (masz punkt D
9 cze 21:05