Równanie prostej.
Frixie: Oblicz odległość między prostymi
y=3x−6
2.
| | 1 | |
Dla jakiej wartości parametru m proste o równaniach y= |
| x+7 i 6x−(m+2)y−1=0 |
| | 3 | |
9 cze 19:31
9 cze 19:36
9 cze 19:37
6latek: y=3x−6⇒3x−y−6=0 (równanie 1 prostej
| | 1 | |
x− |
| y+4=0 (mnoze stronami przez 3 |
| | 3 | |
3x−y+12=0 (równanie drugiej prostej
Widzimy ze te proste sa rownolegle wiec korzystamy z e wzoru
d=U{|C
1−C
2|}{
√A2+B2
C
1=−6 C
2=12 A=3 B=1
| | |−6−12| | | 18 | | 18√10 | |
d= |
| = |
| = |
| = skroc |
| | √10 | | √10 | | 10 | |
9 cze 19:51
Frixie: Oki , kumam.
Dzięki.
9 cze 20:06