granica
przemek:): Na podstawie twierdzenia de L"Hospitala obliczyć granicę:
1) lim x→0
+ (tgx) do potegi sinx
2) lim x→0 x do potegi 1/1−x
Pomóżcie prosze
AS: Spróbuję − pod lim proszę dopisać x→0
1) y = lim (tgx)
sinx obustronnie logarytmuję
| | ln(tgx) | |
lny = lim sinx*ln(tgx) = lim |
| stosuję regułę L'Hospitala |
| | | |
| | | | −1 | | tg2x | |
lny = lim |
| = lim |
| * |
| = |
| | | | tgx | | cosx | |
lny = 0 → y = e
0 = 1
Odp. szukana granica wynosi 1
2) y = limx
1/(1−x) obustronnie logarytmuję
| | 1 | | lnx | |
ln y = lim |
| *lnx = lim |
| stosuję regułę L'Hospitala |
| | 1 − x | | 1 − x | |
| | 1/x | | ∞ | |
lny = lim |
| = |
| = −∞ |
| | −1 | | −1 | |
| | 1 | | 1 | |
lny = − ∞ → y = e−∞ = |
| = |
| = 0 |
| | e∞ | | ∞ | |
Odp. Szukana granica wynosi 0