Suma iloczynow (kombinacje
6latek: Wyrazenie a1a2+a1a3+....+a1an +a2a3+a2a4+a2an +...+ an−1+an oznacza sume
iloczynow wszystkich nozliwych par które można utworzyć z liczb a1,a2 a3 ... ,a{n−1}{an}
a) Ile skadnikow ma ta suma
Wypisz te sume dla n=3, n=4
a1a2+a1a3+a2a3− 3 składniki dla n=3
a1a2+a1a3+a1a4+a2a3+a2a4 +a3a4 −− 6 skadnikow dla n=4
Ogolnie ile ma skadnikow to nie wiem
b) Rozwiaz analogiczne zadanie dla wszystkich możliwych trojek utworzonych z tych liczb
(nie wiem jak
9 cze 18:22
Benny: Widzę, że indeksy się nie powtarzają.
Tak więc:
do a
1 możemy dopasować n−1
do a
2 możemy dopasować n−2, ponieważ do a
1 już dopasowaliśmy
do a
3 możemy dopasować n−3 jak wyżej
itd.
Suma:
b
1=1
b
n=n−1
| | 1+n−1 | | n2−n | |
Sbn= |
| *(n−1)= |
| |
| | 2 | | 2 | |
9 cze 18:29
6latek: czesc
Benny 
A bez wzoru na sume ciągu arytmetycznego ?
9 cze 18:31
Benny: Cześć

Nic mi na chwilę obecną nie przychodzi do głowy.
9 cze 18:35
Mariusz:
Wygląda na to że liczba składników to
(x−a
1)(x−a
2)*...*(x−a
n)
Współczynnik przy x
n−2
dla trójek będzie to
współczynnik przy x
n−3 ze zmienionym znakiem
9 cze 18:37
6latek: To nie jest takie ważne
Można później , może ja później będę miał jakiegoś pomysla
9 cze 18:37
Mariusz:
Skoro to mają być kombinacje to nic dziwnego że w wyniku pojawia się symbol Newtona
9 cze 18:39
6latek: Mariusz a możesz to (b) rozpisać ?
Liczbe skladnikow to sobie może jeszcze rozpiszse dla n=5 n=6 in=7
9 cze 18:40
Mila:
| | | |
b) | jeśli indeksy nie powtarzają się. |
| | |
9 cze 21:07
6latek: Dobry wieczor
Milu 
A możesz ten punkt b) rozpisać?
9 cze 21:09
6latek: jest do tego zadania podpunkt c)
Udowodnij wzor na kwadrat sumy n liczb
(a1+a2+a3+....+an−1+an)2= a12+a22+a32+...a2n−1+a2n +2(a1a2+a1a3+
a1an+a2a3+a2an+a{n−1}*an)
To do tego był podpunkt a)
9 cze 21:14
jc: Sumę można zapisać tak:
S=[(a1+a2+a3+ ... + an)2 − (a12+a2+a32+...+an2) ]/2
Liczbę składników uzyskamy kładąc a1=a2=a3=...=an=1
S=[n2 − n]/2
9 cze 21:15
6latek: Pewnie należy indukcyjnie ale to w sumie nie jest mi potrzebne bo wzor znam
9 cze 21:15
jc: Znów się listy minęły
9 cze 21:16
6latek: Dobrze
jc
9 cze 21:17
Mila:
{a
1,a
2,a
3,a
4,a
5}
a
1*a
2*a
3
a
1*a
2*a
4
a
1*a
2*a
5
a
1*a
3*a
4
a
1*a
3*a
5
a
1*a
4*a
5
a
2*a
3*a
4
a
2*a
3*a
5
a
2*a
4*a
5
a
3*a
4*a
5
9 cze 22:25