Liczby x, y, −9 tworzą ciąg geometryczny, zaś x,y,7 tworzą ciąg arytmetyczny. Zn
Szymon: Liczby x, y, −9 tworzą ciąg geometryczny, zaś x,y,7 tworzą ciąg arytmetyczny. Znajdź liczby x i
y.
9 cze 17:31
Metis: y2=−9x
2y=x+7 , rozwiąż układ równań
9 cze 17:34
6latek: DO rozwiązania tego zadania potrzebna jest znajomość własności tych ciagow a mianowicie
Jeśli mamy trzy kolejne wyrazy w ciągu geometrycznym to wyraz srodkowy jest rowny czemu ?
To samo dla ciągu arytmetycznego czemu jest rowny wyraz srodkowy ?
Te własności powinny być znane . Nawet jak Cie zbudza ze snu to masz to wiedzieć
9 cze 17:34
Szymon: no właśnie, ale jak?
9 cze 17:35
Szymon: znam je, ale nie moge pozniej sobie z układem poradzić :?
9 cze 17:35
6latek: Czesc
Metis 
Skad piszsesz ze nie ma Ciebie na liscie ?
9 cze 17:41
Szymon: y2=−9x
2y=x+7
jak rozwiązać ten układ równań?
9 cze 17:42
Metis: Jestem
9 cze 17:44
6latek: z drugiego
do 1
| x2+14x+49 | |
| =−9x (mnoze przez 4 obie strony |
| 4 | |
x
2+14x+49=−36x
x
2+14x+36x+49=0
Uporzadkuj i rozwiąż równanie kwadratowe
9 cze 17:44
6latek: Teraz jesteś
9 cze 17:46
Szymon: wiem że wynik działa jest x=−49 i y=−21 lub x=−1 i y=3 a tu taki nie wychodzi z tego co
napisałeś
9 cze 17:49
6latek: Wychodzi x=−49 lub x=−1
Weź kalkulator sobie i policz
9 cze 17:54