macierz 4x3
Lukasz: oblicz macierz
−4 2 1 4
A= 3 1 −1 −2
2 −4 2 −1
9 cze 17:01
Leszek: Co nalezy wykonac ,bowiem dla macierzy prostokatnej nie istnieje wyznacznik
Co trzeba obliczyc ?
9 cze 17:04
Lukasz: okej, podam cale zadanie:
rozwiaz rownanie macierzowe AX=B, gdzie A(macierz ktora podalem),
−4
B= 2
1
9 cze 17:06
Leszek: Nadal jest blad

Nie da sie obliczyc macierz odwrotnej dla macierzy prostokatnej

!
9 cze 17:26
jc:
a
X= b
c
d
i masz układ równań do rozwiązania
−4a + 2b +c + 4 d = −4
3 a + b − c − 2d = 2
2a −4b +2c − d = 1
9 cze 17:29
luk: nie wiem jak rozwiazac takie rownanie
9 cze 17:50
jc: Nie rozwiązywałeś układów równań?
9 cze 17:56
luk: 3 rownania z 4 niewiadomymi chyba rzadko, wiec nie pamietam
9 cze 17:57