PODAJ PRZYBLIZONA WARTOSC
1111: Podać przybliżoną wartość wyrażenia: a)√(4,1)2+(2,95)2; b)√(0,96)3+(2,07)3
9 cze 16:35
6latek: To weź kalkulator i policz
A jak nie chcesz klakulatrem to licz recznie
9 cze 16:38
1111: za pomoca rozniczki
9 cze 16:41
6latek: To nie pomoge . Zapomnialem
9 cze 16:45
1111: kiepsko
9 cze 17:09
6latek: Poczekaj może pojawi się Janek 191 , albo jc lub Mila . Może oni cos pomoga
9 cze 17:28
1111: okej, czekamy
9 cze 17:38
Jack:
a)
√(4,1)2 + (2,95)2
f(x,y) =
√x2 + y2
x
0 = 4 y
0 = 3
Δx = 0,1 Δy = −0,05
teraz ze wzoru
| | df | | df | |
f(x0 + Δx, y0 + Δy)≈ |
| (x0,y0)*Δx+ |
| (x0,y0)*Δy+f(x0,y0) |
| | dx | | dy | |
zatem zacznijmy moze od f(x
0,y
0)
f(x
0,y
0) = f(4,3) =
√42 + 32 =
√25 = 5
teraz pochodne czastkowe.
| df | | 1 | | 1 | |
| = (√x2+y2) ' = |
| *(x2+y2)' = |
| * 2x = |
| dx | | 2√x2+y2 | | 2√x2+y2 | |
| df | | df | | 4 | | 4 | |
| (x0,y0) = |
| (4,3) = |
| = |
| |
| dx | | dx | | √42+32 | | 5 | |
| df | | y | |
| =(zeby juz nie rozpisywac tyle) = |
| |
| dy | | √x2+y2 | |
zatem wstawiamy wszystko do wzoru.
| | 4 | | 3 | |
√(4,1)2 + (2,95)2≈ |
| *(0,1)+ |
| *(−0,05)+5 = |
| | 5 | | 5 | |
| | 4 | | 1 | | 3 | | 1 | |
= |
| * |
| − |
| * |
| + 5 = |
| | 5 | | 10 | | 5 | | 2 | |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 15 | | 250 | | 239 | | 39 | |
= |
| − |
| + 5 = |
| − |
| + |
| = |
| = 4 |
| |
| | 50 | | 10 | | 50 | | 50 | | 50 | | 50 | | 50 | |
9 cze 19:41
Mariusz:
a)
f(x,y)=
√x2+y2
(x,y)=(4,3)
Δx=0.1
Δy=−0.05
| | 4 | 1 | | 3 | 1 | |
df(x0,y0)= |
|
| − |
|
| |
| | 5 | 10 | | 5 | 20 | |
df(x
0,y
0)=0.08−0.03=0.05
f(x
0,y
0)=5.05
9 cze 19:42
Mariusz:
Jack też bym tak liczył ale zdaje się że w rachunkach się pomyliłeś
9 cze 19:50
Jack: | | 1 | | 1 | |
w przedostatniej linijce u mnie − zamiast |
| to |
| |
| | 2 | | 20 | |
wtedy
| 8 | | 3 | | 500 | |
| − |
| + |
| = 5,05 |
| 100 | | 100 | | 100 | |
czyli wynik taki jak podal Mariusz.
9 cze 19:50
Jack: b) analogicznie tylko masz funkcje
f(x,y) = √x3 + y3
9 cze 19:51
Mariusz:
W b)
startujemy z punktu (1,2)
i bierzemy funkcję f(x,y)=√x3+y3
9 cze 19:52
Mariusz:
6latek ciebie jeszcze chyba uczyli liczyć pisemnie
9 cze 20:11
1111: dzieki bardzo

9 cze 21:38