R.kwadratowe
zef: Jeżeli mamy równanie kwadratowe to jak wyznaczyć jego pierwiastki bez używania delty ? Nie
chodzi mi teraz o podstawienie przypadkowych liczb dla których się zeruje ta funkcja, lecz
inne obliczanie pierwiastków, bez użycia delty. Jest taka możliwość ?
9 cze 16:25
romek: musisz skorzystać ze wzoru Heffenr'a podstawiając nasze 2 pierwiastki do podanych wzorów
przed obliczeniem delty
9 cze 16:38
Mariusz:
Z postaci kanonicznej możesz korzystać ?
Aby doprowadzić do postaci kanonicznej wystarczy wzór skróconego mnożenia
oraz umiejętność przekształcania równań
9 cze 18:22
omikron: Doprowadź do wzoru na kwadrat sumy/różnicy. Zostanie jeden element, wtedy wzór na różnicę
kwadratów.
Np. x2+2x−3=0
x2+2x+1−1−3=0
(x+1)2−4=0
(x+1−2)(x+1+2)=0
(x−1)(x+3)=0
9 cze 18:24
Jack: dokladnie, sposob omikrona
9 cze 19:15