Fizyka,proszę o pomoc
Kamil: Rolnik chce usunąć z pola głaz o masie 200kg. W tym celu potrzebuje podważyć go za pomocą
belki o długości 2m. Jeżeli rolnik podłoży jeden kraniec belki pod głaz, w jakiej odległości
od gazu musi podłożyć pod belkę podpory, aby stojąc na drugim końcu belki, mógł unieść głaz?
Masa rolnika wynosi 80kg, masa belki pomijamy.
9 cze 14:09
Leszek: zastosuj prawo momentów sił
M=200 kg
m=80 kg
g=10 m/s2
L=2 m
x−odległość punktu podpory od głazu
Mgx = mg(L−x)
oblicz x
9 cze 14:26
Pablo:
25 lis 10:27