błagam potrzebuje to do sprawdzianu :(
Marta: drut o dł 80 cm chcemy wygiąc w prostokatna ramke oblicz jakie wymary musi mieć ramka aby
prostokat , ktory ogranicza mial najwieksze pole.
proszę o szybka pomoc bo nie wiem jak je udowodnić pisemnie bo logicznie doszłama od tego
zalezy moja ocena
5 sty 18:10
edyskam:
ja proponuje zrobić to tak
2x+2y=80/:2
x+y=40
f(x)=xy
f(x)=−y2+40y
Δ=1600
√Δ=40
y=−80/−2
y=40
5 sty 18:28
globus: wiadomo że największe pole ma wielobok najbardziej przypominający koło w tym wypadku jeśli
przyjmiemy że prostokąt może być kwadratem tonie ma problemu
dzielimy 80/4 = 20
20*20 = 400m2 − to jest największe pole
5 sty 18:46
globus:

czyli ramka powinna mieć wymiary 20cm na 20 cm
5 sty 18:49
Majk: zaraz Ci wrzuce
5 sty 18:50
Majk: a niestety nie ... robiłem w szkole podobne zadnie do tego tylko że ułożono z niego kwadrat i
prostokąt....
5 sty 18:52
Marta: dziękuję bardzo

5 sty 18:57