Pole odcinka
Tomek: Punkty A, B należące do okręgu o środku O i promieniu 12 wyznaczają kąt AOB=30°.
Oblicz pole odcinka koła wyznaczonego przez ten kąt (Pole wycinka = 12π)
Pomoże ktoś z tym?
9 cze 14:06
Jerzy:
U{π(12)
2 → 360
o
x → 30
0
| | π(12)2*30 | | π(12)2 | |
x = |
| = |
| = 12π |
| | 360 | | 12 | |
9 cze 14:09
Leszek: od pola wycinka odejmij pole ΔAOB= 0,5*122*sin(30o)
9 cze 14:12
Leszek:

chyba zadanie dotyczy odcinka koła (kolor zielony) ?
9 cze 14:17
Jerzy:
Racja,żle przeczytałem treść
9 cze 14:17
Tomek: Tak właśnie, wycinek już wyliczyłem a odcinka nie umiem.
9 cze 14:18
Leszek: no to zrób jak napisałem i otrzymasz wynik P=12(π−3) [j2]
9 cze 14:21