Ostrosłupa prawiflowy objetosc
Kamila : Wysokość podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 6, krawędź boczna ostrosłupa na
długość 5. Oblicz objętość ostrosłupa . Proszę o szybką odpowiedź na pytanie
9 cze 12:31
Zbyszko:
Dlaczego szybko?
9 cze 12:57
Kamila : Dlatego że wchodzi mi 1 na koniec a pani kazała mi zrobić tylko yo zadanie na poprawę a ja
kompletnie tego nie rozumie
9 cze 13:03
Jack:

tu nie ma czego nie rozumiec.
1. Rysunek
2. Liczymy
| | a√3 | |
hpodstawy = |
| = 6, zatem |
| | 2 | |
a
√3 = 12
Trojkat po prawej :
z Pitagorasa w tym trojkacie
H
2 = 5
2 − 4
2
H
2 = 25 − 16
H = 3
| | 1 | |
V (czyli objetosc) = |
| * Pp * H |
| | 3 | |
| | a2√3 | |
Pp = |
| (bo to trojkat rownoboczny) |
| | 4 | |
| | (4√3)2 * √3 | |
zatem Pp = |
| = 12√3 |
| | 4 | |
| | 1 | |
V = |
| * 3 * 12√3 = 12√3 |
| | 3 | |
9 cze 13:15
kamila: dzieki
9 cze 14:53