Całki Krzywoliniowe
Michał: ∫(xy+e−x2)dx + (x2−e−y2)dy jeśli K jest dodatnio skierowanym brzegiem
obszaru D ograniczonego parabolami y=4−x2 , y=x2−2x
To mnie wykończy −,−
W moim rozumowaniu tworzę sobię tabelkę i za x podstawiam liczby rysując parabole, potem patrzę
jak jest ograniczona po y ? tak ?
9 cze 12:18
jc: Jaką tabelkę? Patrzysz, gdzie przecinają się parabole.
4−x2 = x2 − 2x
2x2 −2x − 4 = 0
x2 − x − 2 = 0
x= −1, 2
Możesz przyjąć x jako parametr. Całka jeest sumą dwóch całek.
Raz idziesz po jednej paraboli, a raz po drugiej.
9 cze 12:32
Michał: a moje funkcje parametryczne ?
Jak wyglądają ?
Możesz przybliżyć dokładniej o co kaman
9 cze 13:15
jc:
Od punktu (−1,3) do punktu (2,0) idziesz po paraboli (x,y)=(x, x2−2x),
x zmienia się od −1 do 2,
a potem wracasz do punktu (−1,3) idąc po paraboli (x,y)=(x,4−x2),
x zmienia się od 2 do −1.
Pierwszy łuk:
y = x2−2x, dy = (2x − 2) dx
∫ [ f(x,y) dx + g(x,y) dy] = ∫−13 [ f(x,x2−2x) + g(x,x2−2x) (2x−2) ] dx
Powrót podobnie.
9 cze 14:10