Rozwiąż równanie wielomianowe
AZ: Prosiłabym o wytłumaczenie poniższych zdań − ni w ząb nie umiem się w nie wgryźć, kompletnie
nie widzę co i gdzie mam wyciągnąć itp. :c
a) x4 − 5x2 + 4 = 0
b) x4 + x3 + x2 − 3x = 0
c) 4x4 + 4x3 − 9x = x − 2
9 cze 11:37
Jack:
a) nic nie wyciagasz tylko robisz podstawienie
t = x2 , t ≥ 0
t2 − 5t + 4 = 0
Δ = ...
√Δ = ... = 3
t1 = ... = 1
t2 = ... = 4
x2 = 1 lub x2 = 4
x = − 1 lub x = 1 lub x = − 2 lub x = 2.
9 cze 11:45
Jack:
b)
x4 + x3 + x2 − 3x = 0
x(x3 + x2 + x − 3) = 0
x = 0 lub x3 + x2 + x − 3 = 0
x3 + x2 + x − 3 = 0
teraz mozna zauwazyc ze 1 jest pierwiastkiem wiec mozna podzielic przez dwiumian x−1
(x3 + x2 + x − 3) : (x−1) = x2 + 2x + 3
zatem
x = 0 lub x = 1 lub x2+2x+3 = 0
z ostatniego delta itd.
9 cze 11:52
AZ: Dziękuję ślicznie.

Przepisując zadanie c się pomyliłam, wstawiam poprawioną wersję (x przy 9x ma być podniesione
do kwadratu)
c) 4x
4 + 4x
3 − 9x
2 = x − 2
9 cze 11:55
Jack: a szkoda bo wlasnie wyliczylem...
9 cze 12:00
Jack: c)
4x
4 + 4x
3 − 9x
2 − x + 2 = 0
sprawdzamy dzielniki wyrazu wolnego i wyrazu przy najwyzszej potedze, zatem
| | 1 | | 1 | |
mozliwe pierwiastki to : −1,1,−2,2, |
| ,− |
| itd. |
| | 2 | | 2 | |
latwo zauwazyc ze pierwiastkiem jest x = 1
zatem dzielimy
(4x
4 + 4x
3 − 9x
2 − x + 2) : (x−1) = 4x
3 + 8x
2 − x − 2
teraz mozna rowniez zauwazyc, ze pierwiastkiem jest minus 2
zatem
(4x
3 + 8x
2 − x − 2 ) : (x+2) = 4x
2 − 1
albo jak mamy 4x
3 + 8x
2 − x − 2 to grupujemy.
4x
2(x+2) − (x+2) = (x+2)(4x
2−1)
zatem Pierwiastki to
x = 1, x = − 2,
oraz 4x
2 − 1 =0 −>> (2x−1)(2x+1) = 0
9 cze 12:08
AZ: Jeszcze raz dziękuję i przepraszam za kłopot. Bez pana bym sobie nie poradziła.
9 cze 12:12
Jack: zaden pan, tylko
Jack
9 cze 12:13
Mariusz:
Jack
a
4x
4+a
3x
3+a
2x
2+a
1x+a
0=0
Stosujesz podstawienie
i dostajesz równanie
y
4+b
2y
2+b
1y+b
0=0
Tutaj masz dwa przypadki
1.
b
1=0
(y
2)
2+b
2(y
2)+b
0=0
Masz równanie dwukwadratowe
2.
b
1≠0
y
4+b
2y
2+b
1y+b
0=(y
2−py+q)(y
2+py+r)
Po wymnożeniu i porównaniu współczynników dostajesz układ równań
Możesz też bez podstawienia
ale wtedy lepiej z wzorów skróconego mnożenia i wyróżnika trójmianu kwadratowego
tak jak to rozwiązuje Vax
11 cze 04:10