Równanie z parametrem
globus: Wyznacz wartości parametru m ∊ R, dla których równanie:
a) (m+1)x
2 + (2m−3)x +m =0
| | m | |
c) |
| x2 + (1−2m)x + 2m −1 =0 |
| | 2 | |
ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste.
Proszę o pomoc bo nie mam pojęcia jak to ugryźć.
5 sty 17:59
rogal: czyli musisz spełnić 2 warunki :
Δ>0
x1*x2<0
5 sty 18:06
rogal: np a) m∊(−1,0)
5 sty 19:04
globus: | | 9 | |
mam odpowiedzi tylko nie mogę do nich dojść i tam jest takie a) m∊ (−∞; |
| ) |
| | 16 | |
5 sty 19:12
rogal: ta odpowiedz co podałeś tylko dotyczy 1 warunku
5 sty 19:13
globus: | | 9 | |
pomyłka m∊ (−∞; |
| )\{−1} |
| | 16 | |
5 sty 19:14
globus: rogal a możesz chociaż ten pierwszy łopatologicznie mi wyjaśnić
z kolejnymi analogicznie powinienem dać radę
z góry dzięki za pomoc
5 sty 19:29
rogal: ok , ale to chwilka potrwa bo długo pisze
5 sty 19:45
rogal: najpierw obliczasz delte , potem 1warunek czyli to co ci wyjdzie z delty ma być >0 , obliczasz
i zaznaczasz na osi , odczytujesz i wychodzi m∊(−∞,916) , potem 2warunek x1*x2<0 czyli
zgodnie ze wzorami wieta ca<0 , wystarczy podstawić również zaznaczyć na osi ,wychodzi
m∊(−1,0) , teraz wyznaczasz cześć wspólną dla obu przedziałów i wychodzi m∊(−1,0)
5 sty 20:06
globus: heh dzięki wzory wieta teraz to już jest proste
6 sty 14:01
Bogdan:
Dzień dobry.
Równanie: ax
2 + bx + c = 0 ma:
1. dwa różne pierwiastki rzeczywiste ⇔ a ≠ 0 i Δ > 0;
| | c | |
2. dwa różne pierwiastki rzeczywiste o różnych znakach ⇔ a ≠ 0 i Δ > 0 i |
| < 0; |
| | a | |
| | c | |
3. dwa różne pierwiastki rzeczywiste o jednakowych znakach ⇔ a ≠ 0 i Δ > 0 i |
| > 0; |
| | a | |
| | c | | −b | |
4. dwa różne pierwiastki rzeczywiste dodatnie ⇔ a ≠ 0 i Δ > 0 i |
| > 0 i |
| > 0; |
| | a | | a | |
| | c | | −b | |
5. dwa różne pierwiastki rzeczywiste ujemne ⇔ a ≠ 0 i Δ > 0 i |
| > 0 i |
| < 0. |
| | a | | a | |
W podanym zadaniu zachodzi przypadek 1.
6 sty 14:17